Personal

Waarom mijn Peuter halve dagen naar de crèche gaat en hoe blij hij daarvan wordt

6 augustus 2017
crèche

Vroeger had ik het helemaal bedacht: als ik moeder ben, zou ik gewoon fulltime blijven werken. Een crèche is er niet voor niets, en ik ga toch niet mijn carrierè zomaar opgeven? Bovendien kan parttime werken vaak helemaal niet binnen de financiele dienstverlening. Ik had dus niet echt een keus.

Iets anders dan het plan

En daar was mijn lieve mannetje. 6 maanden na de bevalling ging ik weer werken, met pijn in mijn hart. Huilend bracht ik hem elke dag naar de crèche en wilde niets liever dan de hele dag bij hem zijn. Voor hem was het ook pittig, lange dagen in zo’n drukke omgeving. Na een paar maanden ging ik dan ook 4 dagen werken, wat heel erg fijn was. Maar 4 dagen is alsnog erg veel natuurlijk.

Halve dagen

Inmiddels, zo’n twee jaar later, gaat Floris nog maar 2 ochtenden naar de crèche. Maar dat heeft weinig met mijn werk te maken, maar alles met hem. Ik heb een heel ander kind gekregen. Een veel gelukkiger kindje. En dat is natuurlijk alles waard.

Het is namelijk wat, die crèche. Super leuk om te spelen en heel veel te leren, maar het zijn natuurlijk ook constant enorm veel prikkels. Het is druk, er zijn veel andere kindjes, het is anders dan thuis, leidsters die nogal eens wisselen. Floris vindt het geweldig, maar door alle prikkels komt hij niet toe aan zijn rust. Slapen doet hij daar bijvoorbeeld niet. Te onrustig. Terwijl hij thuis wel 3 uur slaapt in de middag, wat aangeeft dat hij dit enorm nodig heeft.

Ons besluit

Tot een paar maanden terug haalde wij hem doodmoe op na een dagje crèche. Hij viel nog net niet met zijn hoofd op zijn bord in slaap aan tafel. Ook de dagen na een dagje crèche had hij nog last hiervan. Hij was onrustig, geprikkeld en kon ook thuis niet goed in slaap komen. Na 2 weken een proef gedaan te hebben, waarbij hij even niet meer ging, merkten we een wereld van verschil. Hij had weer energie, ook tot 19.00 ’s avonds, was de hele dag vrolijk, at goed en maakte weer nieuwe stappen in zijn ontwikkeling.

Sindsdien gaat hij 2 ochtenden en dat bevalt ontzettend goed. Zo kan hij spelen met zijn vriendjes en vriendinnetjes en heeft hij de rest van de middag rustig thuis om te spelen. So be it, een gelukkig kind is toch het allerbelangrijkst!

Hoe hebben jullie de opvang geregeld? Is dit ook anders dan je eerst had gedacht?

De week van Marije.. een lach en een traan, jarig en de bakfiets!
Sieraden voor peuters en mama #Lucardi

Gerelateerde berichten

3 Reacties

 • Reageren Bernice 6 augustus 2017 at 09:10

  Hoi!

  Ik ben moeder van 2 kindjes, 1 van bijna 6 en ik van 7 maanden. Ook ben ik leidster op een kinderdagverblijf.

  Fijn om te lezen dat jullie hebben gekeken naar wat voor Floris het beste is. In deze drukke, egoïstische maatschappij wordt dat nogal vaak vergeten. Mijn zoontje gaat 1 dag naar de opvang en 1 dag bij oma. Ik ben een groot voorstander van de combi kdv en thuis, zolang het maar in het belang van het kind is. (Wanneer dit mogelijk is natuurlijk!)

  Geniet van de tijd met Floris!

  Groetjes Bernice

  • Reageren Merel 6 augustus 2017 at 19:18

   Dat is ook een goede verdeling inderdaad. Als die combi kan is dat inderdaad zo fijn! Ik ben ook heel blij dat het even zo kan!

 • Reageren Lief dagboek: dit was week #45 • Big Little Love 14 november 2017 at 10:08

  […] verwacht dat de combinatie crèche en oppas thuis heel goed gaat werken voor Floris en voor ons. Ik schreef een aantal maanden geleden al dat hele dagen op de crèche wat veel zijn. Dit is dus waarschijnlijk een hele goede […]

 • Plaats een reactie