Tips & Tricks

Hoe wij de nachtvoedingen hebben afgebouwd

17 november 2017
crèche

Als je kindje net geboren heeft hij of zij gemiddeld 7 of 8 keer per dag een voeding nodig . Naarmate ze ouder worden komt hier steeds iets meer tijd tussen te zitten. Vanaf een maand of 4 mag je officieel beginnen met bijvoeden, waarna je op den duur steeds een fles extra kan laten vallen. Volgens de richtlijnen heeft je kindje met 6 maanden nog zo’n 5 flessen per 24 uur nodig en vanaf dan kan je steeds meer flessen gaan vervangen door vaste voeding. Wij zaten met 1 jaar nog op 2 flessen naast de vaste voeding: om 23.00 en om 04.00. Niet echt wenselijk, want daardoor sliepen we allemaal niet genoeg. Dus hebben we langzaam aan deze nachtvoeding en 23.00 fles afgebouwd. Rond de 18 maanden sliep ons mannetje door. Feest!

Hierbij mijn tips:

  • we zijn begonnen om rond 9 maanden de biologische Biobim pap toe te voegen aan de laatste fles om 19.00. Dit was even zoeken naar het juiste speentje waar genoeg pap doorheen kwam (tip: difrax speen in een dr Brown fles). Hierdoor had hij een goede bodem in zijn maagje.
  • de 23.00 fles (met een beetje pap) hebben wij er nog lang in gehouden. Dat maakte de overstap makkelijk voor het afbouwen ’s nachts.
  • Na een tijdje werd hij niet meer uit zichzelf wakker om 23.00, wat voor ons betekende dat hij niet echt honger meer had rond die tijd. Een mooi moment om de fles te gaan verschuiven, zodat er steeds minder tijd tussen 23.00 en 04.00 zat. Dus eerst gaven we hem, slapend, de fles om 23:15, toen om 23:45, later om 00.30 tot hij hem helemaal niet meer hoefte. Zo, konden wij ook eens wat eerder naar bed.
  • Nu de nachtfles nog: die heeft hij nog een hele tijd nodig gehad. Dit hebben we andersom aangepakt: We gingen hem zelf wakker maken, steeds iets vroeger. Dus eerst om 03:30, de nacht daarna om 03:00, toen om 02:30 enzovoorts. Dit heeft ongeveer een week geduurd, tot hij rond 18:00 wat meer ging eten en met een papfles erna genoeg voeding in zijn maagje had om de nacht door te slapen. Het vergt wel even wat doorzettingsvermogen trouwens, want je moet wel echt de wekker zetten. Maar het resultaat is een hele nacht slaap en dat is alles waard, toch ;-).

Heb jij tips voor het afbouwen van de nachtvoedingen? Ik ben benieuwd hoe jullie dit hebben aangepakt!

 

Mijn voorbereidingen voor sinterklaas
TIP: Bezoek met je kindje pakjesboot 12

Gerelateerde berichten

Geen reacties

Plaats een reactie