Personal

Ik had dit jaar een sabbatical en dit is wat ik ervan heb geleerd

8 december 2017
sabbatical

Vanaf maart dit jaar heb ik niet meer gewerkt. Door een samenloop van omstandigheden kwam dit precies goed uit. Ik had al een tijd de behoefte om eens goed na te denken over wat ik nu zou willen qua werk en de balans in mijn leven. Maar als je fulltime werkt heb je daar eigenlijk geen tijd voor. Het was dus heel fijn dat ik die tijd het afgelopen jaar wel had. Wat heeft deze sabbatical mij gebracht?

Minder haast

Of je nu wel of niet werkt: de lijst met to do’s die er thuis of voor je kindje moeten gebeuren blijven hetzelfde. Het voordeel van niet werken is dat je meer tijd hebt om alles af te handelen. Dat vond ik heel prettig: ik hoefde niet meer op zaterdag naar de stomerij, de bakker, de slag en de schoenmaker. Dat kon donderdag namelijk ook. Veel minder haast in het weekend en dus meer rust voor iedereen: zo fijn.

Zoveel te doen met een peuter

Nu ik bijna een jaar zoveel tijd met Floris heb doorgebracht, heb ik hem zoveel beter leren kennen en ook zien veranderen. Het was echt heerlijk om juist in deze peuter-fase thuis te zijn. We hebben namelijk zo ontzettend veel leuke dingen gedaan! Hier schreef ik een stukje over de uitjes die we ’s middags vaak doen. Ik vind het heel bijzonder om zo ook zijn voorkeuren te leren kennen en de tijd te hebben om allerlei dingen uit te proberen. Wat een enorme luxe is: dat besef ik mij maar al te goed.

Boeken lezen

1 van de dingen waarvan ik het altijd zo jammer vond dat ik het te weinig deed was boeken lezen. Ik las zoveel op mijn werk en was zo moe dat ik erg geen puf meer voor had thuis. Afgelopen jaar wel. Ik ben heel veel in de bibliotheek geweest en heb in de zomer heerlijk op het strand gezeten. Maar ook nu het koud is buiten lees ik vaak ’s avonds op de bank. Zo fijn.

Inzicht: ik wil werken

Toen ik nog veel werkte dacht ik weleens: was ik maar thuisblijf-mama. Dan had ik lekker alle tijd met mijn kindje en kon ik zoveel meer van hem genieten. En ja, dat genieten is zeker zo. Het was zo fijn om deze nieuwe stad met hem te ontdekken en de tijd te hebben om te gaan en staan waar we maar wilden. Maar ik ben ook tot de ontdekking gekomen dat ik het werken erg heb gemist. ‘S ochtends de deur achter je dichttrekken, ’s avonds moe maar voldaan thuiskomen, samenwerken met collega’s, mijzelf ontwikkelen maar vooral: een eigen leven naast mama zijn. Want hoe geweldig ik het moederschap ook vind: naast moeder ben ik ook nog Merel. Die ambities en plannen heeft. En dat wil ik graag goed combineren met mama zijn. Want uiteraard is dat laatste het belangrijkste en gaat dat altijd voor.

Luxe

Floris is een aantal ochtenden per week naar het kinderdagverblijf blijven gaan. Omdat hij het zo naar zijn zin heeft en zodat ik dan ook even tijd voor mezelf heb. En alleen thuis zijn zonder iets te hoeven doen: dat kende ik niet toen ik nog werkte. Ik heb er enorm van genoten om naar yoga te kunnen gaan, te gaan hardlopen of even alleen buiten de deur te ontbijten. Een enorme luxe: want als je werkt is daar natuurlijk geen tijd voor en wil je die tijd ook met je kindje doorbrengen. Omdat ik nu wist dat ik hem over 3 uur weer op zou gaan halen kon ik er extra van genieten. Een ochtendje voor mezelf en de rest van de dag met mijn kindje: ideaal.

Die balans

Dit is dus het punt waar ik heel veel mee bezig ben geweest. Want ik heb fulltime gewerkt, wat veel te veel was. Uiteindelijk ging ik 36 uur werken met 1 dag vrij en 1 dag thuis, wat veel fijner was. En ik ben fulltime thuis geweest. Wat is nu voor mijde beste balans? Zit die ergens in het midden? Ik denk nu dat 5 dagen werken waarvan 2 ochtenden thuis en 2 middagen vrij voor mij het fijnste werkt. Zo kan ik tussendoor even een was in de machine doen en kan ik genieten van de rust in mijn eigen huis, heb ik 2 hele dagen en 2 middagen met mijn liefste kind en ook nog 3 dagen op kantoor met collega’s. Ik ben hard op zoek, keep you posted ;-).

Lief dagboek: dit was week #49 Heerlijk weer thuis
Afgelopen week was ik op vakantie. Zonder man en kind

Gerelateerde berichten

Geen reacties

Plaats een reactie