Personal

In je vluchttas: wat neem je mee als je in het ziekenhuis gaat bevallen? (en wat is super overbodig)

6 oktober 2017
zwanger van de tweede

Ik wilde graag in het ziekenhuis bevallen. Het leek mij fijn dat als er een ingreep nodig was, ik direct op de juiste plek was. Als je nu zwanger bent, heb je het woord ”vluchttas” vast al voorbij horen komen. Het idee is dat je een tas of koffer klaarzet, vanaf een week of 36, zodat als de bevalling begonnen is, je direct naar het ziekenhuis kan. Ik nam de vlucht-tas erg serieus. Bij mij stond hij al klaar vanaf een week of 30. Serieus. Op zich was dit wel handig want zo kon ik er af en toe nog iets in doen en weer uithalen.

Wat moet erin

Ik heb enorm veel tijd besteed aan het uitzoeken wat de beste inhoud is van deze tas. Als je de meeste lijstjes mag geloven, heb je een heel arsenaal aan spullen nodig. Mijn ervaring: dit valt wel mee. In het ziekenhuis is ook een heleboel. De eerste flesjes bijvoorbeeld, maar ook luiers en doekjes.

Hierbij de spullen die echt onmisbaar zijn:

1. Kleertjes voor de baby, in maat 50 (2x) en 56 (2x) (je weet nooit hoe groot je baby precies is)
2. Schone kleding voor jezelf. En denk maar niet dat je een speciale bevallings-outfit hoeft te kopen. In de praktijk beval je meestal gewoon naakt of met een gescheur shirt aan. Het is wel fijn als je je daarna op kan frissen
3. Een tandenborstel en tandpasta. Dit was ik vergeten, en daar had ik echt behoefte aan. Lekker een frisse mond na al die inspanning.
4. Een oplader voor je telefoon. Als de baby geboren is ga je namelijk iedereen bellen en is hij zo leeg.
5. Bodylotion en douchegel. Serieus. Na je bevalling wil je lekker douchen, met je eigen douchegel en je daarna helemaal insmeren. You deserve it.
6. Dikke sokken of sloffen. Als je eenmaal je bed weer uit kan komen is het heerlijk om warme voeten te hebben.

Wat je ECHT thuis moet laten:

1. Een boek, ipad of iets anders waarvan je denkt: lekker, voor als ik even tijd heb. Je hebt geen tijd na je bevalling. Het komende jaar trouwens ook niet.
2. Je pre-zwangerschaps kleren. Niet nodig, als je geluk hebt pas over 3 maanden weer.
3. Make-up. Tenzij je in Amerika woont en een after-bevallings-fotograaf laat komen. Het maakt niet uit. De foto’s vlak na mijn bevalling waar ik op sta met ontploft haar en dikke ogen zijn de dierbaarste foto’s die ik heb.
4. Eten. Leek mij wel handig, wat gedroogd fruit en verse sapjes. Niet nodig. De uren na je bevalling hoef je echt niks, en als het goed is mag je dan naar huis. Waar een kraamverzorgster is die je tot in de puntjes verzorgd.

Als je moet blijven

Omdat ik uiteindelijk met een keizersnede beviel, moest ik nog een paar dagen blijven. Ik kon dus wel een paar extra schone onderbroeken gebruiken. Omdat David niet in het ziekenhuis mocht blijven slapen heeft hij alles de volgende dag meegenomen. Wat prima was, want echt: al doe je een vuilniszak aan, het maakt je echt helemaal niks uit hoe je erbij ligt. Als dat kleine roze babytje maar in de buurt is.

De week van Marije... Staken, beugel en de peuterspeelzaal
De week van Merel: veel me-time, laatste keren en verwerking

Gerelateerde berichten

Geen reacties

Plaats een reactie