Personal

Wat je wel wilt horen als je kind”iets” heeft

1 augustus 2017
Diary

3 weken geleden hebben jullie het allemaal kunnen lezen: ik schreef een persoonlijk artikel over onze situatie. Dat we bezig zijn met ziekenhuisonderzoeken, en momenteel met veel onzekerheid en zorgen zitten. Ik vond het spannend om te delen maar direct nadat het artikel online was gegaan, zo blij. Wat kreeg ik veel hartverwarmende reacties. Berichtjes, telefoontjes, bloemen, ik kon alleen maar dankbaarheid voelen voor alle lieve mensen om ons heen.

Toch blijft zo’n soort situatie lastig voor je omgeving. Want niet iedereen weet wat ze moeten zeggen of doen, en sommige mensen doen dan maar niks. Hierbij mijn tips, wellicht helpt het je als je iemand anders kent die het moeilijk heeft:

Whatsapp/SMS

Een appje of sms is altijd fijn. Alleen het bericht: ”ik hoorde/las dat er iets is met je kindje. Ik wens je veel sterkte”, is al zo fijn om te krijgen.

Bellen

Dit vinden veel mensen lastiger, vooral als je iemand niet heel goed kent. Handig is daarom om even een berichtje te sturen dat je graag zou willen bellen, maar niet weet of diegene daar wel zin in heeft. Zo ja, dan hoor je dat vanzelf! En anders is het ook een lief gebaar.

Bloemen

Dit is de buiten categorie, maar wij kregen van vrienden een prachtige bos bloemen om wat vrolijkheid te geven. Dat doe je natuurlijk niet bij iedereen, maar ik kreeg er tranen van in mijn ogen. En ja, het helpt echt voor wat meer vrolijkheid in huis!

Helpen

Een grote pan soep, een goede fles wijn of een paar repen chocola: dat zijn dingen waar je echt behoefte aan hebt als je mentaal in de shit zit. Maar ook praktische dingen zijn dan heel erg fijn: een vervelend klusje opknappen, meedenken over iets wat moet gebeuren of een uurtje oppassen.

Iets doen

Als je als ouders in een heftig ziekenhuistraject zit, vergeet je vaak jezelf. Alles draait om je kindje, en je kan jezelf en elkaar daarbij best uit het oog verliezen. Het is dus heel belangrijk om af en te samen of alleen iets te doen. Bel je vriendin dus op, en zeg dat je haar meeneemt naar de film of een lunch. Alleen koffie is al fijn, om gewoon even in een andere omgeving te zijn.

Op langere termijn

Een ziekenhuistraject kan maanden (of jaren…) duren. Mensen vergeten dat weleens. Die vergeten na 3 weken een beetje waar je in zit. Het is dus heel waardevol om ook na een maand, 3 maanden of een jaar het hierboven genoemde te doen. Juist na verloop van tijd, is het fijn als mensen nog steeds aan je denken.

Heb jij tips voor andere mensen? Hoe kan je het beste met dit soort situaties omgaan?

Kraamcadeau 10x de leukste #winactie
De week van Marije... trouwen, bakfiets en Santpoortse feestweek

Gerelateerde berichten

1 Reactie

  • Reageren Wat je niet wilt horen als je kind ''iets'' heeft - Big Little Love 15 augustus 2017 at 06:03

    […] paar weken geleden verscheen de positieve versie van dit artikel: wat je wel wilt horen als je kind iets heeft. Vandaag de versie waarbij ik mijn irritaties even loslaat. Ik kon het niet laten om toch ook deze […]

  • Plaats een reactie